Speciale fonts drukken: hoe vermijd ik drukfouten?

Je hebt eindelijk dat ene speciale font gevonden dat perfect bij je drukwerk past. Alleen: bij het drukken blijkt dat de drukpers het niet kan lezen. De kans is namelijk groot dat jouw gekozen lettertype er niet op geïnstalleerd is, wat foutmeldingen geeft. Wil je liever geen vervelende verrassingen bij het drukken van je tekst? Chapo tipt!

Lettertypes bestaan in duizenden varianten. Van standaard lettertypes die iedereen gebruikt tot exclusieve lettertypes die perfect bij jouw huisstijl passen. En die hebben allemaal hun eigen lettertypebestand. Het gevolg? Een computer kan het font pas lezen wanneer het lettertypebestand erop geïnstalleerd is.

Kan ik dat oplossen door mijn document om te zetten naar PDF? Niet helemaal. Wanneer je bijvoorbeeld een Word-document overzet naar PDF, dan zal het er op je beeldscherm wel oké uitzien. Maar de drukkwaliteit zal dat niet zijn. Met onscherp drukwerk tot gevolg. Daarom raden we je aan om te werken met Adobe programma’s zoals InDesign, Photoshop of Illustrator. Die garanderen een hoge drukkwaliteit, en je kan je lettertypes insluiten of omzetten naar lettercontouren om je bestanden drukklaar te maken.

Chapo_01_RNM-19
Lettertypes insluiten

Maak je gebruik van speciale fonts waarvan je niet zeker bent of ze ook op een andere computer geïnstalleerd zijn? Dan kan je ervoor kiezen om ze in te sluiten. Hierdoor kan elke ontvanger jouw zorgvuldig uitgekozen font zien, ongeacht of hij of zij het lettertypebestand op z’n systeem heeft staan. En zien je bestanden er dus hetzelfde uit op elk scherm en elke drukpers.

Hoe sluit je lettertypes in?

Wanneer je je Adobe-bestand exporteert naar een drukklaar PDF-bestand, sla je het op als PDF/X-1a:2001. Op die manier worden speciale fonts automatisch ingesloten en wordt er een extra lettertypebestandje aan je PDF toegevoegd, zodat andere systemen ze kunnen lezen. Bye bye drukfouten!

Lettercontouren

Naast lettertypes insluiten, kan je er ook voor kiezen om je tekst om te zetten naar lettercontouren. In dat geval wordt er een afbeelding of outline van je tekst gemaakt. En dat wil zeggen dat de drukpers niet langer meer de letters en het lettertypebestand gaat lezen, maar wel de vormen. Het resultaat? Drukwerk dat eruitziet zoals jij het voor ogen had. Maar let wel op: hierdoor kan je achteraf niets meer wijzigen aan de tekst. Je maakt dus best altijd eerst een kopie van je bestand vooraleer je het gaat omzetten naar lettercontouren.

Hoe ga je te werk?

Zowel bij InDesign, Photoshop als Illustrator selecteer je eerst de tekst en ga je in het menu vervolgens naar ‘tekst’. Hierna selecteer je bij Illustrator ‘letteromtrekken maken’, bij InDesign ‘Contouren maken’ en bij Photoshop ‘tekstlaag omzetten naar pixels’. Je tekst is nu omgezet naar lettercontouren!

Bestanden aanleveren? Chapo staat voor je klaar!

Je merkt het wel: als je bestanden wilt aanleveren, komt daar heel wat bij kijken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan zeker een kijkje naar onze ultieme checklist om bestanden drukklaar aan te leveren.

Heb je nog vragen of lukt het niet om je tekst in te sluiten of om te zetten naar lettercontouren? Stuur ons gerust een berichtje en wij helpen je met veel plezier verder!

© CHAPO - Cookies