Spandoek drukken: hoe begin je eraan?

Wil je dat je (reclame)boodschap de aandacht trekt? Dan zijn spandoeken de ideale manier. Ze springen meteen in het oog én je kan er heel wat kanten mee uit. Maar zo’n spandoek drukken: hoe begin je er eigenlijk aan? Chapo tipt!

1. Bepaal het formaat

Vooraleer je je spandoek gaat ontwerpen, is het belangrijk om eerst het formaat ervan te bepalen. En dat is dan weer afhankelijk van het doel en de locatie.

Om een voorbeeld te geven: een boodschap langs een snelweg is vluchtiger, en vraagt dus om een groter formaat. Een spandoek op een drukke beurs mag dan weer wat kleiner, omdat de afstand tussen boodschap en ontvanger dat ook is.

Is het formaat bepaald? Dan ga je de afmetingen invoeren in je ontwerpprogramma. En dat brengt ons meteen naar de volgende stap.

 2. Time to design!

Wil je een bepaalde boodschap op je spandoek zetten? Zorg er dan voor dat ‘m goed leesbaar is en dat mensen in één oogopslag de belangrijkste informatie meekrijgen.

Je boodschap vergezellen van foto’s is ook altijd een goed idee. Ze maken van je spandoek een echte eyecatcher, op voorwaarde dat de kwaliteit hoog genoeg is.

Heb je een bepaalde afwerking voor ogen? Neem ‘m dan al mee in je ontwerp. Reken voor de zekerheid op een marge van zo’n 50 mm en plaats geen belangrijke zaken buiten die marge. Anders loop je het risico dat een deel van je boodschap niet meer leesbaar is wanneer je het spandoek uiteindelijk ophangt.

3. Check de resolutie en afloop

Hierna stel je de resolutie van je bestand in: de afmeting van je spandoek in millimeter met een minimum dpi van 150. Liever geen witte randen rond je gedrukt ontwerp? Let er ook op dat je een afloop toevoegt aan alle zijdes.

 4. Bepaal het materiaal

Tijd voor de materiaalkeuze! Moet je spandoek buiten hangen? Dan zijn winddoorlatende spandoeken in PVC of Mesh een goed idee. Dankzij hun robuust karakter raken ze niet snel beschadigd – zelfs bij onstuimig weer.

Een spandoek nodig voor een eenmalig feestje of evenement? Dan is een budgetvriendelijk PVC spandoek misschien een beter idee. Heb je ‘m enkel nodig voor binnenshuis? Dan is een vlaggendoek het overwegen waard.

5. Kies een afwerking

 Tot slot is ook de afwerking van je spandoek van belang. Kies je voor ringen of voor tunnels om ‘m op te hangen? Wil je je spandoek omzomen of toch eerder een schoongesneden afwerking? Jij bepaalt helemaal zelf de look en feel ervan.

Spandoek drukken: wij staan voor je klaar!

Meer weten over de verschillende materialen en afwerkingen die mogelijk zijn voor jouw spandoek? Stuur ons dan zeker een berichtje. Wij denken graag met je mee.

Is jouw ontwerp helemaal klaar om te laten drukken? Vraag dan zeker vrijblijvend een offerte aan.

© CHAPO - Cookies