OVERPRINT DUBBELCHECKEN: CRUCIAAL VOOR JOUW DRUKWERK

Eén kleine vinkje kan het verschil maken tussen een geslaagd drukresultaat en een zeer onaangename verrassing. Wat is overprint (of overdruk) precies en waarom ga je best extra voorzichtig om met deze functie bij het aanleveren van je ontwerp aan onze drukkers?

Wat is overprint?

Stel je voor. Je designer ontwerpt een flyer waarop twee gekleurde vlakken elkaar lijken te overlappen. Laten we gaan voor een geel vlak en een rood vlak. Met overprint geactiveerd in het designprogramma kleurt het overlappende gedeelte van de twee vlakken oranje.

Euhm, oranje? Jij wenst gewoon een strak design, met het gele en rode vlak mooi aan elkaar grenzend. Begrijpen we helemaal! Daarom is het belangrijk om dubbel te controleren of je de overprintfunctie uit hebt staan voordat je ons het ontwerp bezorgt. Want als de functie nog actief staat, dan gaan we ervan uit dat dit ook de bedoeling is. En dat we dit ook op deze manier mogen drukken.

Links: zonder overprint / Rechts: met overprint (Afbeelding: Adobe)

Wanneer heb je overprint wel vandoen?

Je wil zwarte letters printen op een gekleurde achtergrond. Zonder overprint drukken we eerst de gekleurde achtergrond en blijft de ruimte waar de letters komen in eerste instantie wit. De zwarte letters worden apart gedrukt. Met het risico op minieme afwijkingen, en dus ook ongewenste witte randjes. Door overprint in te schakelen, sluit je dit risico op voorhand uit. Er is namelijk geen risico op kleurvermenging, want zwart laat nooit onderliggende kleuren door.

Met andere woorden…

Een goede voorbereiding is van goudwaarde. Uiteraard overlopen we alles nog eens samen voordat we in druk gaan. Maar om het risico op misverstanden zo laag mogelijk te houden, is een juiste aanlevering cruciaal. Lees hier nog eens rustig alle stappen door.

Heb je nog vragen over het drukken van je komende ontwerpen? Wij beantwoorden ze graag. Neem contact met ons op of spring snel eventjes binnen. De deur van onze drukkerij staat wagenwijd open.

© CHAPO