Folder maken? Populaire vouwwijzen voor je uitgelegd!

Een folder wordt gekenmerkt door zijn vouw. Dat maakt ‘m erg praktisch; want je creëert meerdere zijdes om tekst op te plaatsen, maar je behoudt een compact formaat. Een professionele folder maken die ook nog eens over een leuke vouwwijze beschikt? Wij zetten de meest voorkomende folder vouwwijzen voor je op een rijtje.

vouwwijzes

Enkele vouw

Zoals de naam het al zegt, wordt de folder één keer in het midden gevouwen. Een folder maken met deze vouwwijze? Dan ontstaat er een tweeluik en krijg je vier zijdes om op te vullen.

Wikkelvouw

Een folder maken met wikkelvouw? Dan worden de twee buitenste flappen naar binnen gevouwen en overlappen ze mekaar. Zo ontstaat er een drieluik met zes zijdes die je kan vullen met tekst en afbeeldingen.

Let er op dat de zijde die als eerst naar binnen wordt gevouwen enkele millimeters korter is dan de andere zijdes. Zo ben je zeker dat het geheel goed sluit.

Luikvouw

Net als bij de wikkelvouw worden de buitenste zijdes van de folder naar binnen gevouwen. Het verschil hier is dat de zijdes elkaar niet overlappen. Je creëert als het ware een luik of venster dat zich in het midden opent. Zo heb je vervolgens zes zijdes waarbij de buitenste korter zijn dan de middelste.

Zigzagvouw

Bij een zigzagvouw wordt het papier op gelijke afstanden gevouwen en vervolgens zigzag op mekaar gestapeld. Zo creëer je een harmonica-effect. Van een drieluik tot zelfs een tienluik, het aantal pagina’s van de folder kies je volledig zelf.

En zoveel meer…

Dit zijn slechts enkele populaire folder vouwwijzen die we dagelijks realiseren. Uiteraard zijn er nog tientallen andere vouwvormen. Een folder maken en laten drukken met een unieke vouwwijze? Spring gerust eens binnen, samen gaan we op zoek naar de ideale oplossing!

© CHAPO