Meer dan (behang)papier
Arte en wij hebben iets gemeen: wat wij doen, overstijgt papier. Wij als Chapo drukken op zowat alle drukbare materialen. En Arte als merk gelijkstellen met enkel behangpapier is ook not done. Een gesprek met Communication Coördinator Fanny Storms over muurbekleding, designers die moeilijk kunnen loslaten, gerichte communicatie en het belang van drukwerk in hun marketing.
Arte?
Arte ontwerpt en produceert muurbekleding. En als je een muur van hun signatuur ziet, begrijp je goed waarom ze het woord behangpapier mijden. Hun producten overstijgen de kwaliteit van een gewone rol behang. Sommige van hun collecties hebben qua uitzicht en textuur niets meer te maken met papier.
Ze produceren het merendeel van hun collectie in hun hoofdkantoor in het Limburgse Zonhoven. Daarnaast heeft Arte showrooms in Parijs en Cannes (Frankrijk), Culemborg (Nederland) en Londen (UK).
Communicatie
“Onze muurbekledingen vind je overal terug: van appartementen tot hotels. Van woningen tot showrooms”, begint Fanny. Hun eindklanten zijn dus zowel particulieren als professionals: evengoed een woningeigenaar als een interieurarchitect, die de styling uittekent voor een nieuw hotel.
“Dat zijn dus onze twee grote doelpublieken. Met daarbinnen uiteraard nog verdere segmenteringen. Twee verschillende manieren van communiceren. Zowel naar kanalen als naar inhoud. Ook al is het natuurlijk niet zo zwart-wit: particulieren zijn eerder op zoek naar inspiratie, professionals naar meer technische informatie. Op onze website bijvoorbeeld, heb je dat dubbele verhaal. We werken heel veel met foto’s, maar voor de professionals is er ook een afgeschermde zone met brochures en technische fiches.”
“We verkopen niet rechtstreeks aan particulieren, enkel aan onze vaste verkooppunten. Maar we communiceren wel naar iedereen. We willen zowel naambekendheid bij professionals als bij particulieren. Dat je die dubbele beweging krijgt: dat interieurstylisten het voorstellen aan hun klanten, maar dat klanten ook zelf om onze muurbekleding vragen.”
Het belang van drukwerk
“We denken constant na over dat verschil tussen particulier en professioneel. Wat spreekt een particulier aan? Hoe kunnen we die professional zo goed mogelijk ondersteunen? Dat leidt vaak tot twee realisaties van hetzelfde basisidee.”
“Neem nu onze collectieboeken. Voor een woningeigenaar mag dat groot en veelomvattend zijn. Een architect heeft dat liever compacter. Stel je eens voor dat die vijf van die boeken moet meezeulen richting klant…”
Belang drukwerk: de rol van de drukkerij
“Doordat wij zoveel tijd investeren in de research van onze producten, kan een nieuwe collectie makkelijk een jaar in beslag nemen om te maken. Voor de designer in kwestie is dat echt zijn kindje. Voor hem of haar stopt het verhaal niet als die muurbekleding geproduceerd is. Hij wil ook inspraak in hoe die getoond wordt: van de fotografie tot de collectieboeken.”
“Daar kruipt dus ook veel denkwerk in. Veel meningen. Dan is het belangrijk dat ook de realisatie van die boeken zelf op het allerhoogste niveau gebeurt. En daarvoor doen wij beroep op Chapo.”
“Maar zij verzorgen ook ons ander drukwerk, zoals brochures en uitnodigingen. Want ook al zetten wij volop in op digitale opportuniteiten: drukwerk was, is en blijft belangrijk voor ons. Als wij bijvoorbeeld een uitnodiging uitsturen, is dat meestal een combinatie van een e-mail en papier. Het drukwerk dat je uitstuurt moet echt af zijn.”
“Omdat het ten eerste de aandacht van de geadresseerde moet grijpen. Een architect krijgt heel wat uitnodigingen, die van jou moet zich onderscheiden. En ten tweede zegt de kwaliteit van je drukwerk ook iets over jezelf als bedrijf. Onze producten zitten in het hogere segment. Dan mag ons drukwerk niet onderdoen.”