Auteursrecht foto’s: 5 tips om een inbreuk te vermijden

Het internet is een goudmijn van foto’s en afbeeldingen om jouw drukwerk mee op te fleuren. Maar heb je net de perfecte foto gevonden en wil je ‘m zomaar van het internet plukken? Dan denk je toch beter twee keer na. Op de meeste foto’s rust immers auteursrecht, en onrechtmatig gebruik kan je duur komen te staan. Met deze 5 tips vermijd je onaangename verrassingen.

Wat is auteursrecht op foto’s?

Wanneer je drukwerk ontwerpt, dan kom je ongetwijfeld in aanraking met auteursrecht of copyright op beeldmateriaal. Dat wil zeggen dat de maker ervan het exclusieve recht heeft om te bepalen waar, wanneer en op welke manier z’n werk gebruikt wordt. Gebruik je een foto of afbeelding zonder expliciete toestemming van die maker, dan staan daar hoge boetes op en kan het al snel een kostelijke zaak worden.

1. Een foto is nooit helemaal rechtenvrij

Op elke foto of afbeelding rust dus auteursrecht. Dat gebeurt automatisch, én vervalt pas 70 jaar na het overlijden van de maker. Maar daarnaast bevatten de meeste foto’s ook nog heel wat andere rechten. Denk maar aan portretrecht of merkrecht. Een foto die volledig rechtenvrij is, is dus eerder een uitzondering.

2. Let op met wijzigingen

Bijsnijden, kleuren aanpassen, teksten toevoegen, … Wanneer je een foto gebruikt in je drukwerk, dan is de kans groot dat je ‘m ook gaat bewerken. Maar ook dat kan een inbreuk zijn op het auteursrecht. De toestemming om een foto te gebruiken, impliceert immers niet dat je ‘m ook mag bewerken. Dat mag enkel wanneer dat ook expliciet vermeld wordt. De lijn tussen een inbreuk of niet is dan ook heel dun.

3. Lees de kleine lettertjes

In Google kan je makkelijk filteren op licentie en kan je ervoor kiezen om enkel rechtenvrije foto’s te zoeken. Handig, maar daar knelt soms ook wel het schoentje. Sommige fotografen stellen hun foto’s misschien wel gratis of licentievrij ter beschikking, maar dat wil niet zeggen dat je er ook op gelijk welke manier gebruik van mag maken. Zo mag je een foto of afbeelding misschien wel rechtenvrij gebruiken, behalve voor commerciële doeleinden. Lees dus altijd de kleine lettertjes die erbij staan.

4. Maak gebruik van een beelddatabank

Wil je liever zeker zijn? Doe dan een beroep op een stockfotowebsite. De bekendste zijn uiteraard Shutterstock of iStock. In ruil voor enkele euro’s krijg je een kwalitatieve foto die je zonder zorgen in je drukwerk kan gebruiken. Op zoek naar een gratis alternatief? In een vorige blogpost lijstten we al een aantal websites op waar je gratis stockfoto’s kan terugvinden.

 5. Maak je eigen foto’s

Wil je liever op safe spelen? Maak dan je eigen afbeeldingen of foto’s. Of roep daarvoor de hulp in van een designer of fotograaf. Zo ben je zeker dat je geen inbreuk maakt op het auteursrecht. En je hebt meteen ook een unieke foto die helemaal aansluit bij de stijl van jouw drukwerk.

Hulp nodig met foto’s in je drukwerk?

Twijfel je over een bepaalde foto of afbeelding in je drukwerk, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij staan steeds voor je klaar.

Staat jouw drukwerk al helemaal op punt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

© CHAPO - Cookies