Afloop instellen voor je drukwerk: cruciaal, maar waarom?

Wie voor de eerste keer drukwerk bestelt, zal merken dat er een resem voorwaarden bestaan bij het aanleveren van jouw bestanden. Als je al eens op onze Support-pagina hebt rondgeneusd, zullen er waarschijnlijk een aantal termen zijn waar je nog nooit van hebt gehoord. Eén van die termen is de afloop, ook bekend als bleed of snijmarge. Hoe zorg je ervoor dat je bestanden helemaal drukklaar zijn?  

Euhm, de afloop?

Als we jouw bestanden door onze drukpers sturen, dan worden ze in veelvoud afgedrukt op enorme drukvellen. Daarna snijden we de verschillende afdrukken uit in het juiste formaat. Alleen kan dit niet tot op een tiende van een millimeter exact gebeuren, waardoor er witte randen overblijven.

Net om deze witranden te vermijden, vragen we om een afloop van 3 millimeter aan elke zijde van de afdruk te voorzien. Dit betekent dat je jouw af te drukken bestand zowel in de hoogte als in de breedte 6 cm groter moet aanleveren dan het oorspronkelijke formaat.

Anders gezegd: je achtergrondkleuren en afbeeldingen lopen een paar millimeter door. Zo is een A4-pagina standaard 210 op 297 mm groot. Met afloop wordt je bestand 216 op 303 mm groot. Drie millimeter extra aan elke zijde, weg witranden!

Extra aandacht voor tekst en afbeeldingen

Staat er een afbeelding of tekst dicht tegen de rand? Zorg dat je altijd een marge hebt van 3 à 5 millimeter ten opzichte van de voorziene snijlijn. Het zou jammer zijn van je harde werk als er bijvoorbeeld een deeltje tekst zou afgesneden worden. 

Dpi, CMYK, snijtekens, … nog nooit van gehoord? Zet je schrap voor onze crash course druktermen.

Hoe stel je de juiste afloop in?

Nog eens voor alle duidelijkheid: jij dient als klant de bestanden in het juiste formaat aan te leveren, mét voldoende afloop dus. Deze voorzie je eenvoudig met beeldverwerkingsprogramma’s zoals Adobe Indesign, Illustrator of Photoshop, door snijmarges in te stellen of door de grootte van het bestand zelf aan te passen.

Extra vertaling nodig?

Toegegeven, in het begin is het niet eenvoudig om alle druktermen meteen in de juiste context te plaatsen. Dus leggen we het je met plezier uit. Neem snel contact met ons op en we bespreken jouw opdracht tot in de details.

© CHAPO - Cookies